La dolce vita - a természetes édesítőkről

A cukor szó eredete szanszkrit. Mivel nevének eredete is igen messzire nyúlik vissza, ezért valószínűsíthető, hogy a cukrot már évezredek óta használják a különböző népek édesítésre. Ezt a fehér, kristályos s édes anyagot a cukornádból vonták ki és igen nagy értékkel bírt az ókori világban. A cukor teljesen természetes anyag, tehát minden esetben a növényből állítják elő és nem laboratóriumokban születik meg. A növényekben az emberi és az állati szövetekben rengeteg fajta cukor található meg: van krumplicukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, tejcukor, nádcukor s nyírfacukor. Általában ezek az anyagot azt a nevet kapják, amiből az anyagot először kivonták.

edes-elet-xylit

A cukrokat kémiailag is több kategóriába csoportosíthatjuk. Vannak az úgynevezett egyszerű cukrok, melyek a szénhidrátok legalapvetőbb építőelemei. Ezek a hidrogén s oxigén atomokból álló vegyületek vízben oldhatóak, átlátszóak és kristályosak. De ne feledkezzünk meg édes ízükről sem. A cukrokat aszerint csoportosítjuk, hogy hány szénatomból épülnek fel: az általunk fogyasztott cukrok általában hat szénatommal rendelkeznek. Ezek azok a cukrok, amelyeket pl. a növények fotoszintézissel hoznak létre. Képletük C6H12O6, vagy az összetettebb vegyületek esetében a 6 egész számú többszörösei. A 6 szénatomos cukrok tiszta, kalóriában mérhető energiaforrást jelentenek minden élőlény számára. Ugyanakkor léteznek olyan cukrok is, melyek öt szénatomból épülnek fel. ezek szintén megtalálhatóak a természetben, de az emberi szervezetben is. Ezek a vegyületek építőanyagként szolgálnak és hosszan tartó energiaforrásként működnek. A nyírfacukor is ilyen öt szénatomos cukor, mely a növényi sejtek felépítésében játszik fontos szerepet. Végződése nem -óz, hanem -itol, ami olyan jelezőek von maga után mint hőstabilitás, savaknak és lúgoknak ellenállás, antibakterialitás stb. Képlete C5H12O5. Élettanilag sokkal kedvezőbb, ha öt szénatomos cukrokat fogyasztunk.

Xilit termékek

Paleolit Xilit 1kg

Paleolit Xilit 1kg

Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.

Ár: 2695 Ft
Megnézem
Újdonság

Paleolit Xilit 500g

-12% Paleolit Xilit 500g

Növényi alapú természetes édesítőszer, édesítő ereje azonos a kristálycukoréval.

Ár: 1495 Ft
1695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!