Az édes íz élvezete sokak számára egyet jelent a bűntudattal – főként, ha cukorról van szó. A jó hír az, hogy vannak olyan természetes alternatívák, amelyek édes ízt biztosítanak, miközben kímélik az egészséget. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a xilit, más néven nyírfacukor. De mitől olyan különleges ez az édesítőszer? És valóban jó választás lehet a mindennapokban? Nézzük meg közelebbről!
A xilit egy természetes cukoralkohol, amely kis mennyiségben megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben és még az emberi szervezetben is. Édesítőként leggyakrabban kukoricacsutkából vagy nyírfából állítják elő, innen ered a köznapi neve, a nyírfacukor. Íze szinte teljesen megegyezik a kristálycukoréval, viszont számos előnnyel jár az egészségre nézve.
A xilit glikémiás indexe mindössze 7, míg a cukoré kb. 65. Ez azt jelenti, hogy lassan és fokozatosan szívódik fel, nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ez különösen előnyös inzulinrezisztencia, cukorbetegség, illetve alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén.
A xilit nem táplálja a szájban élő káros baktériumokat, amelyek a fogszuvasodásért felelősek. Sőt, kutatások szerint rendszeres használata csökkenti a lepedék képződését és elősegíti a fogzománc remineralizációját. Nem véletlen, hogy számos fogorvos ajánlja a xilitetet tartalmazó rágógumikat és fogkrémeket.
1 gramm xilit kb. 2,4 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi cukor kb. 4 kalóriát. Ez hosszú távon jelentős különbséget jelenthet azoknak, akik figyelnek a napi energiabevitelükre.
A xilit természetes módon is előfordul növényekben, így nem tartozik a mesterséges adalékanyagok közé, mint például az aszpartám vagy a szacharin.
A cukoralkoholok, így a xilit is, nagyobb mennyiségben hányingert, puffadást vagy hasmenést okozhatnak, főként ha a szervezet nincs hozzászokva fogyasztásához. Érdemes fokozatosan bevezetni az étrendbe, és figyelni az egyéni toleranciára.
A xilit súlyosan mérgező lehet a kutyákra, mivel gyors inzulinválaszt vált ki náluk, ami életveszélyes vércukorszint-csökkenést okozhat. Ha házikedvenc van a közelben, mindig tartsuk elzárva!
Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.
Növényi alapú természetes édesítőszer, édesítő ereje azonos a kristálycukoréval.