Az elhízás ma már népbetegségnek számít és sajnos sokan nem is gondolnak bele, hogy milyen komoly egészségügyi kockázatokkal jár az, ha plusz kilókat cipelünk a vállunkon. Az elhízásnak számos oka lehet: a megemelkedett inzulinszint fokozott étvággyal jár, ilyenkor túl sok táplálékot viszünk be a szervezetbe, ami emésztési zavarokat és felesleges zsírpárnákat von maga után. Modern világunkban sajnos már mindenben van cukor: vércukorszintünk sokszor súrolja a felső határt, étvágyunk pedig túl nagy. Viszont a nyírfacukor használatával megszüntethetőek ezek a problémák, hiszen stabil vércukorszintet biztosít, késlelteti az éhségérzet kialakulását és csökkenti az étvágyat. A nyírfacukor segítségével csökkenthető a szénhidrát- és a kalóriabevitel és az emésztési folyamat javulása is elérhető eme öt szénatomos cukor segítségével.
A nyírfacukor úgy képes csökkenteni az étvágyat, hogy csak fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, így hosszan tartó telítettségérzetet okoz. A szervezet nem termel felesleges inzulint, így nem fogunk az étel után vágyakozni.
Ezenfelül a nyírfacukornak igen alacsony a kalóriatartalma, aminek következtében nem viszünk be felesleges kalóriákat a szervezetbe, így már eleve elindítja a fogyást. A hagyományos cukrokhoz képest, a nyírfacukor mintegy 40 %-al kevesebb kalóriát tartalmaz - míg a hagyományos kristálycukor kalóriatartalma 400 kcal/100 gr, addig a nyírfacukoré csupán 240 kcal/100 gr.
A nyírfacukrot a szervezet nagyon könnyen képes feldolgozni, hiszen csak a negyede szívódik fel a vékonybélen keresztül, tehát csak a negyede tekinthető igazi szénhidrátnak, a többi része emésztetlenül halad át a vékonybélen, a bélflóra zsírsavakká alakítja a vastagbélben, amelyből a máj energiát nyer, és ez már nem rakódik le testzsírként.
De a nyírfacukor azért is működik tökéletes fogyókúrás szerként, mivel fokozza a bélműködést, ezáltal csökkenti a táplálék felszívódásának idejét és mennyiségét, az emésztési folyamat egyszerűsödik és csökken az elhízás esélye.
Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.
Növényi alapú természetes édesítőszer, édesítő ereje azonos a kristálycukoréval.